Traptechnieken voetbal – De beste traptechnieken

0
5679
traptechnieken voetbal

Bij voetbal is de bal een afstand laten verplaatsen een essentieel onderdeel van het spel. Dribbelen is leuk, maar een speler met een goede voetbal traptechniek kan langere afstanden afleggen en is dus een stuk effectiever. Ook bij het maken van een doelpunt is het hebben van kennis van goede traptechnieken bij voetbal van groot belang. En als je deze kennis hebt, dan kun je traptechniek voetbal oefeningen uitvoeren om jezelf nog verder te verbeteren! Daarom lees je in ditmaal in ons voetbalblog over traptechnieken.

Verschillende soorten traptechnieken voetbal

Iedere voetballer heeft een eigen soort schot. Roberto Carlos heeft z’n buitenkant links, Messi is meer van het schieten met de binnenkant en een speler zoals Diego Forlan kan juist een heerlijke zwabberbal schieten. Al deze spelers hebben jaren geoefend en op deze manier een eigen karakteristieke trap ontwikkeld. Nou ben jij (met alle respect) niet zo goed als Roberto Carlos, Diego Forlan en al helemaal niet zo goed als Messi. Maar ook jij kan een eigen traptechniek ontwikkelen, je moet alleen even weten hoe. Hieronder zie je de beste en meest bekende traptechnieken in het voetbal.

  • De binnenkant voet
    De binnenkant voet is een veel voorkomende manier van schieten en wordt door de meeste voetballers gebruikt om de bal goed te plaatsen. Door de voet naar buiten te draaien en de binnenkant van de wreef tegen de bal te plaatsen plaats je de bal precies waar jij wilt. Het is mogelijk om hard te schieten met de binnenkant van de voet, maar dit vergt veel oefenwerk. Spelers zoals Hakim Ziyech en Lionel Messi zijn hier meesters in. Ook korte passes worden meestal met de binnenkant van de voet gespeeld.
  • De Pegel
    Vol uithalen met de wreef en de bal in de verre hoek zien verdwijnen. Voor veel voetballers is dit het ultieme doelpunt. Spelers zoals Steven Gerrard en Erling Haland zijn meesters met het schieten met de wreef en hebben hier veel goals mee gescoord. Door je voet schuin te plaatsen kan je een langer zwaai maken met je been en de bal op het hardere gedeelte van je voet raken. Door de bal te raken met de wreef krijgt de bal veel vaart mee en kan grotere afstanden overbruggen. Schieten van afstand of het spelen van lange ballen wordt meestal gedaan met de wreef.
  • Buitenkantje voet
    Een weinig voorkomende manier van schieten, maar als het lukt wel ontzettend mooi. Ricardo Quaresma werd wereldberoemd door zijn vele goals die hij maakte met buitenkant voet. Omdat de meeste voetballers gewend zijn met de binnenkant of wreef te schieten voelt het schieten met de buitenkant vaak onnatuurlijk aan. Ook is het lastig om de bal goed te kunnen plaatsen of echt goed vaart mee te kunnen geven. Vooral voetballers die stijf links of stijf rechts zijn zullen de buitenkant voettechniek vaak gebruiken.
  • De zwabberbal
    Nog een weinig voorkomende traptechniek bij voetbal, maar wel heel effectieve, is de zwabberbal. Een zwabberbal ontstaat als de wind aan één kant van de bal ‘wegvalt’ waardoor de bal onderweg een soort beweging meekrijgt. De Jabulani bal van het WK 2010 stond bekend als een echte ‘zwabberbal’ en Diego Forlan maakte daar geweldig gebruik van.
  • De stift
    Deze traptechniek wordt vaak gebruikt om de bal over de keeper heen te stiften of om de bal over de verdediging te leggen. Door de voet kort en snel onder de bal te schoffelen wordt de bal omhoog gewipt. Het timen van een stift is erg belangrijk en er is dus ook veel oefening nodig om dit goed uit te voeren.

Algemene beheersing of een echte specialist worden?

Een goede voetballer kan natuurlijk op al deze manieren een bal schieten. Maar een echte specialist focust zich op één van deze technieken en perfectioneert dit tot het uiterste. Traptechnieken zijn in het voetbal in ieder geval belangrijk voor het verbeteren van je spel. Ga aan de slag met je oefeningen voor voetbal traptechniek en wie weet ben jij binnenkort wel de penaltykoning of vrijetrappenspecialist van jouw team!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in