Er wordt al jaren een discussie gevoerd of er op kunstgras gespeeld moet worden of dat het helemaal weg moet uit het voetbal. Iedereen heeft hier zijn eigen mening in. Zo brengt kunstgras een aantal voordelen met zich mee maar ook een aantal nadelen.
Voordelen kunstgras in het voetbal
Zoals eerder werd vermeld heeft kunstgras een aantal voordelen. Al deze voordelen staan hieronder voor je op een rijtje:
- Altijd mooi groen gras.
- Er kan altijd op gespeeld worden, weersomstandigheden maken niet uit.
- Een strak speelveld met een gelijke ondergrond.
- Weinig en in vergelijking goedkope onderheid.
- Gaat een lange tijd mee.
- De belijning hoeft niet zo vaak bijgewerkt te worden.
- Veld van kunstgras kan voor meerdere dingen gebruikt worden, bijvoorbeeld een evenement.
Nadelen kunstgras in het voetbal
Zoals eerder werd vermeld heeft kunstgras een aantal nadelen. Al deze nadelen staan hieronder voor je op een rijtje:
- Geen slidings, een sliding maken is wel mogelijk maar als gevolg zit je hele been onder de brandwonden of zelfs onder het bloed.
- Harde ondergrond wat slecht is voor de gewrichten.
- Duur om aan te leggen.
- Onderhoud aan natuurgras kan door de beheerder zelf uitgevoerd worden. Het onderhouden van kunstgras vraagt vaak om specialistische kennis.
- Competitievervalsing: Het is niet eerlijk als de ene club op kunstgras en de andere club op echt gras voetbalt. Het is een andere manier van spelen en trainen en dat zien sommigen als pure competitievervalsing. Een ploeg die constant traint op kunstgras en ook zo’n veld in het stadion heeft liggen, heeft voordeel ten opzichte van de bezoekende partij die met echt gras werkt. Het is in sommige gevallen ook nog eens zo dat de ‘kunstgrasclubs’ ook gewone velden hebben liggen op het complex, waardoor zij zich wél kunnen voorbereiden op uitwedstrijden op echt gras.
Kunstgras in het professioneel voetbal
Kunstgras wordt niet heel vaak gebruikt in het professioneel voetbal. Dit komt voornamelijk omdat de spelers liever op natuurgras spelen en omdat de clubs genoeg geld hebben om het natuurgras te onderhouden. Er wordt wel gebruik gemaakt van kunstgras in de Eredivisie. Dit zijn vooral de kleine clubs die niet veel vermogen hebben. Tegenwoordig maken bijna alle grote clubs maken gebruik van een hybride grasmat, enkele hebben nog natuurgras in het stadion liggen.
Hybride gras
Hybride kunstgras is een mix van natuurlijk gras en kunstgras. Het raster zorgt ervoor dat hybride kunstgras makkelijk op zowel bestaand gras als nieuw ingezaaid gazon gelegd kan worden. Hybride kunstgras kan overal gelegd worden waar natuurlijk gras kan groeien. Of het nu een voetbalveld is, een speelplaats, een heuvel of een andere toepassing. Het kan op grote delen gebruikt worden maar ook alleen voor slijtplekken.