Er zijn verschillende soorten velden, het is dan ook niet meer dan logisch dat je verschillende soorten voetbalschoenen hebt. In dit artikel worden alle verschillen tussen de voetbalschoenen beschreven en uitgelegd. Hierdoor kan je de perfecte beslissing maken welke schoen voor jou het beste is.
Op wat voor ondergronden kan je voetballen?
Er zijn vijf soorten ondergrond waar professioneel voetbal op wordt gespeeld. Deze ondergronden zijn:
- Het reguliere grasveld
- Zachte grasvelden
- Kunstgrasvelden
- Harde velden
- Indoor velden (zaal)
Welk soort voetbalschoen past bij welke ondergrond?
Net als de bij de soort velden, zijn er ook vijf soorten voetbalschoenen. Bij elk soort veld past een soort voetbalschoen. Maar welke noppen heb je nodig bij welke ondergrond? Hieronder worden alle vijf de soorten voetbalschoenen gekoppeld aan het soort veld en verder toegelicht.
FG voetbalschoenen: Firm Ground – Reguliere grasveld
FG voetbalschoenen kun je ook wel de normale voetbalschoenen noemen. De Engelse term ‘firm ground’ wordt gebruikt om een normaal voetbalveld weer te geven, die niet te nat en niet te droog is. De zool die is ontwikkeld om op dit soort velden te spelen, bestaat uit gewone plastic noppen.
Deze Firm Ground voetbalschoenen hebben verschillend tussen de tien en vijftien noppen, dit zijn langwerpige of ronde noppen die vastzitten aan de zool van de voetbalschoen, deze kun je dus niet vervangen. Of je langwerpige of ronde noppen kiest bij de FG voetbalschoen is een persoonlijke keuze die jezelf moet maken. Het is net wat je fijner vindt voetballen. De FG voetbalschoen is de meest gebalanceerde voetbalschoen die je kunt aanschaffen.
SG voetbalschoenen: Soft Ground – Zacht grasveld
Deze SG voetbalschoen is speciaal ontworpen voor zachte en natte voetbalvelden. Deze voetbalschoen maakt gebruik van metalen schroefnoppen die iets langer zijn dan de noppen van een FG voetbalschoen, ook zitten er aanzienlijk minder noppen aan, meestal tussen de zes en de acht noppen. Door de ruwheid van het metaal en de lengte van de noppen glijd je in deze schoenen niet zo gemakkelijk uit op nat gras of zachte ondergrond. Deze voetbalschoenen worden veel gedragen door keepers. Door het verminderde aantal noppen is de stabiliteit van deze schoen beduidend lager dan die van een FG voetbalschoen.
AG voetbalschoenen: Artificial Ground – Kunstgras
Er heerst al een lange tijd de vraag welke voetbalschoenen het best zijn voor kunstgras. Omdat kunstgras steeds populairder wordt bij de gemeente en amateurclubs, zijn er voetbalschoenen ontwikkeld met een speciale zool. Ontwikkeld om comfort, grip en duurzaamheid te bieden aan voetballers die op kunstgras spelen. Zeker wanneer frequenter op deze ondergrond gespeeld wordt.
Andere zolen hebben de neiging veel sneller te slijten, waardoor de garantie kan vervallen. De AG voetbalschoenen kan je herkennen aan de vele kleine, dikke en holle noppen. Dit zorgt er namelijk voor dat er een betere drukverdeling is onder de voet met dit soort ondergrond.
Waarom wordt er eigenlijk op kunstgras gespeeld, en waar is het goed voor? Lees ons artikel over de voor- en nadelen van kunstgras.
TF voetbalschoenen: Turf – Harde velden
Deze voetbalschoenen hebben meer noppen dan een gewone voetbalschoen, en hebben daarnaast ook de kortste noppen. Door het grotere aantal noppen heb je beter grip op hardere ondergronden en glijd je niet snel uit. Denk met een hardere ondergrond aan een bevroren grasveld in de winter, maar ook aan verschillende soorten kunstgras of gravel. Deze zijn speciaal voor de hardere ondergrond om op te voetballen. Hierom wordt deze soort voetbalschoen vaak gebruikt in het straatvoetbal.
IC voetbalschoenen: Indoor Court – Indoor velden (zaal)
IC voetbalschoenen zijn speciaal gemaakt om te gebruiken in een zaal. Je voetbalt dan meestal op een kunststoffen ondergrond. Deze schoenen hebben geen noppen, maar een platte zool. In de zolen zit een patroon gevormd (dit patroon kan verschillen tussen schoenen) om zoveel mogelijk grip op de vloer te krijgen. Deze schoenen hebben ook een zool die geen strepen op de grond achterlaat, hierom zijn de zolen vaak van een lichtere kleur.